Šta je QR kod i kako ga koristiti?

Šta je QR kod i kako ga koristiti?

QR kodovi su dvodimenzionalni bar kodovi koji se lako skeniraju sa novijim mobilnim telefonima. Ovaj kod se pomoću čitača dešifruje u text ili link. Npr. ukoliko se šetate ulicom, i na nekom reklamnom posteru vidite nešto zanimljivo, i ako pretpostavimo da ima QR kod (što nije više retkost) skeniranjem toga dobijate više informacija ili link ka web sajtu. Ne morate ništa pamtiti ili kucavati u telefon, i veoma je koristan i onima koji prave, jer štedi mesto na štampi/produktu. Naravno nastali su u Japanu, ukoliko nekoga slučajno zanima za referat u školi ili je radoznao, više informacija ima na wikipediji.

Kako skenirati ili očitati QR kodove?

Postoji mnoštvo besplatnih aplikacija danas na platformi Android kao i na iOS, samo kucajte kada budete pretraživali: QR code scanner ili barcode scanner. Aplikacija koju ja koristim je Barcode Scanner (kliknite na link da biste skinuli) i prilično sam zadovoljan. Skinite aplikaciju i dešifrujte sve što vidite.

link

Za šta koristiti QR kodove?

QR kodove možete kreirati za bilo koju svrhu, šta god želite da učinite još interaktivnijim. Stavite na vizit karte, flajere, postere, bilborde, gde god promovišete svoju robu ili usluge. Odlično za poslovne korisnike ukoliko žele neke fascikle da povežu sa linkovima (npr ako skladište podatke sa fascikle na cloud-u) onda za brzo pronalaženje tih linkova mogu se štampati i lepiti QR kodovi na fascikle.

Kako napraviti QR kod?

QR kod možete napraviti na ovom sajtu. Samo ukucajte text ili link i kliknite na „Qurify“. Posle toga skinite u png, jpg i radite šta god vam je volja. Kačite u školi, na faxu, na autobuskoj stanici šifrovane textove i linkove, i uživajte. 😉

qurified_message

 

 

Slični članci